Irvin YALOM’un dediği gibi “Başına gelen kötü olayların yüzde doksan dokuzu başkalarının suçu olsa bile geriye kalan yüzde birlik kısmına bakmak istiyorum. Yani senin sorumluluğun olan kısma. Çok sınırlı olsa da senin rolüne bakmalıyız. Çünkü sana en çok orada yardımcı
olabilirim.” Burdan yola çıkarak aslında bireysel terapi, psikolog ve danışan arasındaki bir ortak süreçtir. Ortak tedavi hedefleri, değişime ilham vermek ya da yaşam kalitesini arttırmak olabilir. İnsanlar tek başlarına yüzleşmeleri zor olan sorunlarla ilgili yardım almak için terapi isteyebilirler. Bireysel terapi aynı zamanda terapi, psikoterapi, psiko-sosyal terapi, konuşma terapisi ve danışmanlık olarak da adlandırılır.
Bireysel Terapi, insanların refahlarına yönelik engelleri aşmalarına yardımcı olabilir. Merhamet ve benlik saygısı gibi olumlu duyguları artırabilir. Terapi gören kişiler, zor durumları ele almak, sağlıklı kararlar almak ve hedeflere ulaşmak için gerekli becerileri öğrenebilirler. Birçoğu kendini daha bilinçli hale getirmenin terapötik yolculuğundan keyif alırlar.