Tıpkı yetişkinler gibi, ergenler de günlük yaşamın baskılarından etkilenir. Birçok ergen, okulda, evde ve sosyal ortamlarda günlük stres yaşamaktadır.
Ergenliğin birey için zor bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda ergen bireyin aynı dönemde ebeveyn boşanması, aile üyelerinden birinin ölümü, aile içinde büyük hastalıklar, taşınma, okul değiştirme gibi önemli bir yaşam geçişi geçirmesiyle terapiye ihtiyacı olabilir. Bunların dışında travma, taciz veya aile bireyleri tarafından ihmal gibi olaylar ruh hali, davranış, iştah, uyku, akademik ve sosyal işlevsellik sorunlarına yol açar.
Psikologlar, her ergenin kendine özgü duygusal veya davranışsal sorunlarını ele almak için çeşitli müdahaleler ve teknikler kullanırlar. İlk değerlendirme yapıldıktan sonra, psikolog terapide ergen danışanla karşılıklı olarak tanımlanan hedefleri ele almak için çalışacaktır.
Ergenlerle çalışan psikologlar sıklıkla oyun, sanat ve deneysel teknikler gibi etkileyici müdahaleleri seansta kullanırlar. Ergenler üzerinde uzmanlığı olan psikologlar bu müdahalelerle sınırlı değildir ve genellikle Bilişsel Davranış Terapisi, Diyalektik Davranış Terapisi, Motivasyonel Görüşme, Kısa Çözüm Odaklı Terapi ve özel tedavi hedeflerini ele almak için diğer tedavi biçimlerini kullanır.
Terapi, ergenlerin, problem çözme becerilerini, baş etme becerilerini ve duygu düzenleme becerilerini öğrenme ve kullanmada, yaşam streslerini ve duygusal ve davranışsal sorunları yönetmelerine yardımcı olmak için destekleyebilir.